Trouwen voor het goede doel – hoe het allemaal begon

‘Ik heb weer zo’n idee waar ik helemaal onrustig van word……’ Gelukkig, hij komt direct online. ‘Is het weer zover?’ appt hij grappend terug. ‘Vertel!’ Maar dat lukt natuurlijk niet via de app. En wanneer ik zijn stem hoor aan de andere kant van de lijn, durf ik bijna niet meer. Maar nu is er geen weg meer terug.

Ik vertel hem wat hij allang weet. Dat het niet goed voelt om veel geld te spenderen aan mezelf, binnenkort onszelf. Dat de wereld in brand staat. Dat er zoveel mensen zijn die zoveel nodig hebben. Dat het nieuws me elke dag raakt. Nóg meer vluchtelingen, nóg meer mensen in armoede, nóg meer bizarre politici aan de macht. Maar … Raakt het me wel écht als het geen gevolgen heeft voor mijn eigen leven? Ik wil dat het gevolgen heeft voor mijn eigen leven! Want het voelt hypocriet om in deze realiteit duizenden euro’s te spenderen aan 1 voorbijvliegend dagje plezier.

‘Sorry schat,’ haper ik. ‘Ik wil niets liever dan met je trouwen. Maar als ik nadenk over prioriteiten, geef ik liever mijn geld weg aan écht belangrijke dingen dan die hele trouwdag-poespas. Sorry sorry sorry, maar hoe kan ik in de wetenschap van de dagelijkse realiteit ooit genieten van de commerciële uitbuiting die trouwen heet? Als we het toch hebben over trouw zijn, laat ons dan trouw zijn aan onze normen en waarden.’

Dan val ik stil. Ik verwacht een “heb je háár weer”-reactie, maar die blijft uit. Hij wacht geduldig, want hij weet dat er nog iets volgt. Ik houd van hem. Op dit moment. Omdat hij niets zegt. Omdat hij écht luistert. Niet met zijn ogen rolt. Liefdevol wacht tot ik mijn punt maak. Snel vervolg ik mijn stortvloed aan woorden: ‘En dan nu mijn idee. Wat als… trouwen en geld doneren elkaar niet uitsluiten? Als het allebéi kan? Genieten van een prachtige trouwdag én aan anderen denken?’

Een paar dagen later.

Ons bloed stroomt sneller. Ons enthousiasme groeit. Gaan we dit echt doen? Ja! En wat voelt het goed! Hier komt het: we gaan de uitdaging aan onze bruiloft te laten sponsoren! Bij alles wat nodig is voor onze bruiloft, vragen we de verkoper of we niet hem, maar ons lievelings-goede-doel mogen betalen voor zijn product of dienst.

En wie is dan ons lievelings-goede-doel? Artsen zonder Grenzen natuurlijk! Dat is een fantastisch inspirerende organisatie, niet alleen qua visie en passie, maar ook qua daadkracht en eerlijkheid! Onze lofzang voor AzG is net zo groot als de letters die in deze blog passen: oneindig. Maar dat doen we jullie niet aan. We hopen gewoon dat jullie ons idee net zo leuk vinden als wij. En voel je je geroepen als sponsor? Bied dan je product of dienst aan! We zijn reuze benieuwd! ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *